piątek, 17 lutego 2017

Szybkie, proste, smaczne PLACUSZKI TWAROGOWE

Z braku pomysłu na kolację, postanowiłam wymyślić coś na szybko. Zdziwiłam się, jak bardzo mój eksperyment okazał się udany! Są pyszne, szybkie do przygotowania, świetnie nadadzą się na kolację, śniadanie czy przekąskę. Można je zapakować np. do plastikowego pudełeczka i zabrać ze sobą, bo dobrze smakują także na zimno! Jeden placek to około 46 kcal. Ilość składników można zwiększać wedle zapotrzebowania. Zapraszam więc :)

Dodam tylko, że poniżej podaję podstawową wersję placuszków. Możecie do nich dodać co chcecie, ja proponuję np. nasiona chia, maca, orzechy, nasiona, wiórki kokosowe itd. Dobrze mogą smakować dosłodzone cukrem, miodem lub słodzikiem.

Znalezione obrazy dla zapytania placuszki twarogowe
http://www.smakocie.com/
Składniki na ok. 6 placuszków:

  • 125 g (pół kostki) twarogu półtłustego
  • 1 jajko (osobno żółtko i białko)
  • 1 łyżka mąki (może być pszenna, kokosowa czy inna)
Przygotowanie:
Rozgrzej suchą patelnię - zanim przygotujesz masę, patelnia będzie już dobrze rozgrzana. Oddziel żółtko od białka. Do żółtka dodaj twaróg i mąkę, rozgnieć wszystko na gładką masę. W osobnym naczyniu ubij białko na sztywną pianę. Dodaj ją do masy twarogowej i dokładnie połącz. Teraz na patelnię połóż kawałek papieru do pieczenia. Dzięki niemu unikniemy używania tłuszczu do pieczenia i mamy pewność, że nic nam nie przywrze do patelni. Placki będą chrupiące i rumiane. Pozostało tylko wykładać na nim małe kupki masy, formując zgrabne kółeczka. Opiekamy z dwóch stron, aż nabiorą złocistego koloru. Podawaj na ciepło lub na zimno z dowolnymi dodatkami.

Smacznego! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...